Beperking giften aan goede doelen vanuit eigen B.V. vanaf 2025

Geplaatst op

Door: Demis van Lierop

Nieuws


Giften aan goede doelen (ANBI’s) vanuit de eigen B.V. zijn aftrekbaar als deze zakelijk zijn, dat wil zeggen vanuit het bedrijfsbelang worden gedaan. Denk aan sponsoring en giften in het kader van MVO.

Andere giften worden geacht te worden gedaan uit privéoverwegingen van de DGA. In dat geval wordt de gift beschouwd als een uitkering van hetzelfde bedrag naar privé, gevolgd door de gift vanuit privé. De uitkering leidt tot heffing van inkomstenbelasting in box 2.

Om discussies met de Belastingdienst over al dan niet ‘onzakelijke’ giften te vermijden, geldt nu nog dat onzakelijke giften tot EUR 100.000 gewoon aftrekbaar zijn en ook niet worden beschouwd als een belaste uitkering naar privé.

Op Prinsjesdag is aangekondigd dat deze regeling per 1 januari 2025 wordt geschrapt. Onzakelijke giften zijn daarna niet meer aftrekbaar en zullen bovendien leiden tot een heffing van inkomstenbelasting tot 31%.

Door dit jaar nog gebruik te maken van de huidige regeling, kan dus een behoorlijk bedrag aan belasting worden bespaard.

Voor het overige bracht Prinsjesdag enige geruststelling over het beleid rond giften aan ANBI’s. Anders dan waar men voor vreesde, zal de aftrek van periodieke giften voor de inkomstenbelasting, die onbeperkt is door het ontbreken van een drempel en een plafond, in stand blijven. Ook de verhoogde aftrek voor giften aan culturele instellingen (125% van de gift) wordt in stand gelaten

Meer weten ? Het team Family Wealth & Business adviseert u graag verder. U kunt contact opnemen met Demis van Lierop of Viola van der Meer