N/P begeleidt Voys naar steward ownership

Geplaatst op

Door: Niels Geuze

Case

N/P heeft Voys (www.voys.nl), een aanbieder van telecomdiensten in de cloud, begeleid in de transitie naar steward ownership.

Steward ownership is een ondernemingsvorm waarbij zeggenschap (stemrecht) en financiële rechten (winstrecht) van elkaar zijn gescheiden, vanuit de overtuiging dat een onderneming zich op die manier optimaal kan richten naar haar bestaansreden (missie) en naar het realiseren van haar langetermijndoelstellingen. De aandeelhoudersstructuur wordt zo vormgegeven dat aandelen met stemrecht in handen zijn van ‘stewards’: mensen die nauw betrokken zijn bij de onderneming en haar missie (bijvoorbeeld werknemers en andere belangrijke stakeholders). De stewards hebben geen baat bij winstmaximalisatie. Een belangrijk deel van de winst van de onderneming wordt geherinvesteerd in plaats van uitgekeerd. Investeerders (houders van aandelen met winstrecht) hebben geen of beperkt stemrecht en ontvangen een gemaximeerd rendement op hun investering. De specifieke afspraken (die vaak maatwerk zijn) worden structureel, statutair en contractueel geborgd.

Steward ownership wordt regelmatig toegepast door beginnende ondernemingen (startups). Interessant is hier dat Voys een volwassen en omvangrijke onderneming is: Voys werd opgericht in 2006, realiseert dit jaar ongeveer 19 miljoen euro aan omzet, heeft zo’n 150 medewerkers, kantoren in Nederland, België, Duitsland en Zuid-Afrika en meer dan 19.000 zakelijke klanten over de hele wereld. De omvorming van de onderneming naar een steward ownership-structuur was een grote wens van de oprichter-aandeelhouders Mark Vletter en Ben Hoetmer. In de NRC van zaterdag 14 september 2024 (hieronder beschikbaar) legde Mark uit waarom.

N/P heeft ruime ervaring in het opzetten van steward ownership structuren, in het bijzonder daar waar maatwerk vereist is.

In deze zaak werkten we samen met We Are Stewards (steward ownership-adviseurs), Benvalor (advocatuur) en Pereira(fiscaliteit)

Meer informatie? Onze kantoorgenoten Niels Geuze, Ellen Harms en Irene Steltenpool zijn graag beschikbaar.

Bekijk het NRC artikel hier.

Gerelateerde verhalen.

Publicatie
Steward ownership: een structuur voor missie-gedreven ondernemen

Een groeiend aantal ondernemingen kiest voor een alternatieve juridische structuur waarin zeggenschap en winstgerechtigdheid anders zijn geregeld dan in een...