Nieuwe Europese antiwitwasregels gepubliceerd

Geplaatst op

Door: Demis van Lierop

Nieuws



Op 19 juni zijn nieuwe Europese antiwitwasregels gepubliceerd in het Europese staatsblad. De regels die van belang zijn voor de registratie van uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s) zijn te opgenomen in de zesdeantiwitwasrichtlijn (AMLD 6) en de nieuwe antiwitwasverordening (AMLR). Anders dan de antiwitwasrichtlijnen, die de lidstaten in hun eigen wetgeving moeten implementeren, heeft de antiwitwasverordening rechtstreekse werking in de lidstaten.

De nieuwe regels brengen ingrijpende wijzigingen met zich mee voor de UBO-registratie en zullen gelden vanaf 2027.

In de AMLD 6 zijn regels te vinden over de toegankelijkheid van de UBO-registers. Het in de eerdere richtlijn (AMLD 5) neergelegde uitgangspunt dat de registers openbaar moeten zijn, bleek in strijd te zijn met het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer (aldus het EU Hof van Justitie in haar uitspraak van 22 november 2022). De toegang zal weer afhankelijk worden van een ‘legitiem belang’. In de AMLD 6 worden groepen aangewezen die dat in elk geval hebben, zoals journalisten, organisaties op het gebied van witwasbestrijding en autoriteiten uit andere landen. De informatie die zij kunnen inzien, wordt aanzienlijk uitgebreid.

In de AMLR zijn regels te vinden over wie gelden als UBO’s die geregistreerd moeten worden. De gedachte is dat deze regels, anders dan nu het geval, in alle lidstaten hetzelfde moeten zijn. Het meest opvallend is dat de drempel van een belang groter dan 25% verandert in een belang van 25% of meer. Verder zal de Europese Commissie voor bepaalde bedrijfstakken een lagere drempel kunnen vaststellen, als daar een groter risico op witwassen bestaat. Er zijn nog meer (technische) wijzigingen, waarvan de gevolgen nog niet helemaal duidelijk zijn.

Meer weten? Wij adviseren u graag verder. Neem contact op met uw vaste contactpersoon of met Demis van Lierop.