Welke vermogensbestanddelen splitsen af bij splitsing?

Geplaatst op

Door: Jill Ruigrok

Een juridische splitsing is de rechtshandeling waarbij (een gedeelte) van het vermogen van de splitsende vennootschap onder algemene titel overgaat op één of meerdere (op te richten) verkrijgende vennootschappen. In het splitsingsvoorstel wordt het voornemen tot splitsing door het bestuur uiteengezet. De beschrijving is een onderdeel van het splitsingsvoorstel aan de hand waarvan nauwkeurig moet kunnen worden bepaald welke vermogensbestanddelen zullen overgaan op de verkrijgende vennootschap en welke vermogensbestanddelen zullen achterblijven bij de splitsende vennootschap.

Publicatie

Waarom is de beschrijving zo belangrijk? Hoewel de juridische overdracht (onder algemene titel) van de vermogensbestanddelen wordt geëffectueerd door het passeren van de notariële akte van splitsing, is het de beschrijving die bepalend is voor de verdeling van vermogensbestanddelen. Daarom moet uit de beschrijving nauwkeurig opgemaakt kunnen worden hoe het vermogen wordt verdeeld als gevolg van de splitsing.

Hoe gedetailleerd de beschrijving moet zijn, zal – zo blijkt uit de wetsgeschiedenis - afhangen van de omstandigheden van het geval. Soms zullen vermogensbestanddelen precies moeten worden aangeduid (bijvoorbeeld: de rekening-courantverhouding met [partij]), maar in andere gevallen kan een meer globale omschrijving voldoende zijn (bijvoorbeeld: alle vorderingen op handelsdebiteuren). De beschrijving moet zodanig zijn dat niet alleen de betrokken rechtspersonen zelf, maar ook belanghebbende derden, aan de hand van de beschrijving moeten kunnen vaststellen waar het vermogen terecht zal komen.

Het Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelde in december 2023 dat de beschrijving “filmrechten” onvoldoende nauwkeurig was, waardoor uit die omschrijving niet volgt dat de filmrechten uit een overeenkomst zijn overgegaan op de verkrijgende vennootschap. De omschrijving van filmrechten was daarvoor te algemeen.

Wat als de beschrijving, zoals in voornoemd geval, niet nauwkeurig genoeg is? De wet bepaalt dan als volgt:

  • Indien het gehele vermogen van de gesplitste rechtspersoon is overgegaan, zijn de verkrijgende rechtspersonen gezamenlijk rechthebbende. Elke verkrijgende rechtspersoon deelt in het vermogensbestanddeel naar evenredigheid van de waarde van het deel van het vermogen van de gesplitste rechtspersoon dat hij verkrijgt.
  • Indien niet het gehele vermogen is overgegaan, is de gesplitste rechtspersoon rechthebbende en bovendien blijft de splitsende rechtspersoon dan aansprakelijk voor de niet uit beschrijving blijkende schulden.

Kortom, een belangrijk aandachtspunt voor het bestuur (of de accountant die het bestuur hierbij adviseert) is om te zorgen dat de beschrijving zo nauwkeurig mogelijk is. Zo wordt voorkomen dat er onduidelijkheid ontstaat over de verdeling van vermogensbestanddelen bij splitsing en zp wordt ook voorkomen dat de wettelijke verdeling als hiervoor omschreven gevolgd wordt, die mogelijk niet de bedoeling van partijen was.

Wij adviseren over juridische splitsing en het opstellen van de daarbij behorende beschrijving. Meer weten? Wij adviseren graag verder.